onsdag 11 maj 2011

Wouter Weylandt

Jag känner att jag borde skriva något om Wouter Weylandt, cyklisten som så tragiskt dog under måndagens etapp av Giro d’Italia, men det är svårt att hitta orden. Istället väljer jag att skriva till dig!

Jag läser kommentarer på nätet att många tycker att ”han kände till riskerna” och ”han visste vad han gav sig in på”, det gjorde han alldeles säkert, men gör du det?

Wouter Weylandt var proffscyklist, det var hans jobb att cykla riktigt fort både uppför och nedför branta berg och han var bra på det. Han spenderade säkert mer tid på sin cykel än vad du gör i soffan framför tvn . Ändå ser jag dig varje dag, cykla på din gamla citybike som inte blivit servad sedan den köptes i slutet av 1900-talet, jag ser dig vingla fram genom trafiken på en gammal rostig damcykel med barnsadel där bak. Jag ser dig nästan alltid cykla utan hjälm.

Känner du till riskerna? Proffsen i girot är just proffs, de sätter sig på nyservade, rengjorda cyklar varje morgon, de cyklar på fina väl rengjorda vägar utan trafik. Visserligen cyklar de galet fort i branta nedförsbackar men de är vana vid det, de känner till riskerna som sagt. Om en proffscyklist kan ramla så pass illa som Wouter Weylandt gjorde, vad är det som får dig att tro att du inte kan göra det?

Lär dig något av den här tragiska händelsen och använd alltid cykelhjälm!

Wouter Weylandt skulle ha blivit pappa i september, han blev 26 år. Vila i frid!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra skriven!!!!
Apropå cykling, barn och trafiken; förra året (sommaren) såg jag en mamma cyklandes (med hjälm sjävklart...) med en barnvagn (en hand på styret och med den andra styrde hon barnvagnen) i en trafikljuskorsning FÖR BILAR!

Tyckte att hon hade inga hästar kvar i hagen!

Ps: Nej, barnet hade ingen hjälm...